Danny Brandsma en Ricardo Siegers werken in het groen bij de gemeente Westerkwartier. Samen met 15 anderen doen ze mee aan een leerwerktraject van de buitendienst van de gemeente, verzorgd door Terra. Vier dagen in de week werken ze in het groen. Daarnaast krijgen ze iedere vrijdag les op de gemeentewerf in Leek en bij Novatec in Tolbert.

De lessen van de opleiding bestaan uit theorie en praktijk. Bij theorie horen rekenen, Nederlands en burgerschap. Bij de praktijk krijg je vakken als plantenkennis, vakvaardigheden en werken met machines in het groen. De praktijklessen hebben altijd direct te maken met het dagelijks werk. In deze tijd van het jaar gaat het over snoeien. Hoe zien de planten en struiken er nu uit? Welke moeten gesnoeid worden en hoe moet dat dan? “Het mooie is dat de deelnemers hun kennis direct in de praktijk kunnen brengen,” zegt jobcoach Martin Appeldooren. “Zo leren ze er zelf wat van en heeft ook de gemeente er wat aan. Een echte win-winsituatie!”

Samen
Na zijn middelbare school deed Danny de mbo-opleiding Bedrijfsadministratie. Nadat hij een tijd thuis had gezeten, pakte hij de draad weer op bij Novatec. Hij werkte een paar jaar met veel plezier bij de kwekerij. In mei 2015 werd hij gedetacheerd bij de groenploeg van de gemeente Westerkwartier. Dat bevalt goed.

“Hier houden ze rekening met de dingen waar ik moeite mee heb. Ik heb bijvoorbeeld bosmaaien geleerd met een motormaaier. De maaiers waar we hier mee werken, hebben een accu. Dat werkt net even anders en dat vind ik lastig. Nu zet een collega de maaier voor me aan en dan ga ik ermee aan het werk.” Martin knikt. “Zo lossen we dat samen op.”

Bloemist
Ricardo kwam via een stage van de praktijkschool bij de kwekerij van Novatec. Daarna ging hij aan de slag bij de buitendienst van de gemeente Westerkwartier. Daar deed hij allerlei cursussen. Van bosmaaien en motorkettingzagen tot veilig werken langs de weg. “Ik wilde altijd al in het groen werken. Veel van mijn familieleden doen dat ook. Mijn opa was bloemist. Ik liep daar als kind al rond en heb veel van hem geleerd. Ik heb nog een kast vol boeken over bomen en planten van hem. Daar kijk ik regelmatig in.”

In 2016 werd Ricardo gedetacheerd bij de gemeente Westerkwartier. Vanaf mei 2019 is hij in dienst bij de gemeente. “Tijdens een functioneringsgesprek gaf ik aan dat ik graag iets met planten en plantenkennis wilde doen. Dat paste mooi bij het leerwerktraject dat de buitendienst aanbood. Dus toen Martin dat voorstelde, zei ik ja.”

Plantherkenning
Ricardo volgt de opleiding op niveau 1, Danny doet niveau 2. Ze hebben samen les. Na een jaar is Ricardo klaar en gaat Danny nog een jaar door. “Als het kan, wil ik dat ook”, zegt Ricardo. Van de praktijkvakken is plantenkennis bij allebei favoriet. Danny vindt het best pittig. “Ik vind het lastig om planten te herkennen. Dat heb ik met Martin samen geoefend. Nu gaat het beter.” Ricardo heeft er minder moeite mee. “Bij het snoeien stelde ik vragen aan collega’s over de takken die ik moest herkennen. Zo leerde ik het in de praktijk. Maar ik vind Nederlands dan weer moeilijk.”

Jobcoach Martin is heel blij met het werkleertraject. Hij hoopt dat door de opleiding niet alleen de kennis, maar ook het zelfvertrouwen van de deelnemers zal groeien. “Het gaat in elk geval de goede kant op!”