Nieuws

Gemeente Westerkwartier staat stil bij ‘Dag van het Autisme’

“Er zijn weinig mensen die weten wat autisme precies is”

Op vrijdag 2 april is het de internationale ‘Dag van het Autisme’. Deze dag is jaren geleden uitgeroepen door de Verenigde Naties en is bedoeld om iedereen bewust te maken van wat autisme eigenlijk is. De Nederlandse Vereniging voor Autisme en het Autisme Fonds organiseren rond deze dag de Autismeweek. Een hele week met activiteiten over autisme en voor mensen met autisme, hun familie en andere belangstellenden. Fysieke activiteiten zijn momenteel niet mogelijk vanwege het nog altijd heersende coronavirus, maar ook de gemeente Westerkwartier staat gedurende de week stil bij de ontwikkelingsstoornis.

“In de gemeente Westerkwartier zetten wij ons in voor inclusie”, vertelt wethouder Bert Nederveen, die onder andere Welzijn in zijn portefeuille heeft. “Wij vinden het belangrijk dat iedereen in de maatschappij mee kan doen, dus ook mensen met autisme. Aanstaande vrijdag kleurt het gemeentehuis in Grootegast blauw om op deze wijze aandacht te vragen voor mensen met autisme en dat is ook wel nodig. Er zijn namelijk weinig mensen die echt van autisme af weten. Daar willen we graag verandering in brengen. Tegenwoordig is overal een dag voor en het is mooi dat ook mensen met autisme een speciale dag hebben gekregen”.

Iemand die wel alles van autisme weet, is Erik. De inwoner van Nieuw-Roden is sinds 1985 werkzaam bij Novatec in Tolbert en weet al een groot deel van zijn leven dat hij autisme heeft. “Ik weet niet of ik met autisme ben geboren”, zegt Erik. “Later in mijn leven kwam het eigenlijk aan het licht”. Omgaan met autisme is niet zomaar iets. Dat ervaart ook Erik in het dagelijks leven. “Je leeft dag en nacht in pijn”, vertelt hij. “Sommige mensen zeggen wel eens: ‘Je moet daar vrienden mee worden. Je moet daar mee leren leven’. Maar dat kan niet, dat is onmogelijk”. Ondanks de stoornis die Erik heeft, woont hij inmiddels alweer zes jaar op zichzelf. Hier krijgt hij wel begeleiding van Cosis.

Ondanks dat het leven met de ontwikkelingsstoornis best ingewikkeld is, zijn er toch ook wel mooie kanten van autisme. Zo weet Erik dat hij altijd gestructureerd werk kan leveren. “Ik zorg er altijd voor dat alles netjes is”, zegt hij. “Alle puntjes, lijntjes en streepjes moeten altijd precies gelijk zijn. Daar doe ik ook bij Novatec altijd mijn best voor”. Voor Erik is het belangrijk dat hij altijd in een rustige omgeving aan het werk is. “Als ik teveel prikkels krijg, gaat het namelijk mis. Dan mag ik vaak even muziek luisteren, omdat ik daar weer rustig van word. Muziek is voor mij ontzettend belangrijk. Mijn huis staat ook vol met veel verschillende vinylplaten. Allen wel netjes gestructureerd uiteraard”.

Bij Novatec maakt Erik zich hard voor het omgaan met autisme, omdat hij het belangrijk vindt dat anderen weten wat de ontwikkelingsstoornis inhoudt. “Ik zou in de entreehal van Novatec heel graag een grote kaart willen hebben, met een uitleg over autisme erop. Op dit moment hangt er nog niets, maar ik denk dat het heel belangrijk is dat dat wel gebeurt. Er zijn zoveel verschillende soorten van autisme. Als mensen weten wat de ontwikkelingsstoornis precies inhoudt, dan kan men er ook beter mee omgaan”.

Ook wethouder Nederveen vindt het belangrijk dat meer mensen weten wat autisme precies is en dat men meer begrip krijgt voor mensen met autisme. Hij gaat daarom kijken naar wat er mogelijk is voor de kaart bij Novatec. “Als blijkt dat we daar veel mensen mee kunnen helpen, zijn we uiteraard bereid om te kijken wat we hier kunnen realiseren”, zegt Nederveen. “Maar ook op andere plaatsen kunnen we aandacht besteden aan mensen met autisme, natuurlijk in de krant, maar ook op onze website.” Hij hoopt dat er daardoor meer aandacht en begrip is voor autisme, en dat andere inwoners meer voor hen kunnen betekenen.

 

 

Bert Nederveen en Erik

Bron: de Streekkrant, d.d. 30 maart 2021

 


Samenwerking Gemeente en Novatec Kwekerij

Met ingang van dit jaar gaat de gemeente Westerkwartier meer samenwerken met Novatec Kwekerij. In onze gemeente hebben we een groot areaal aan bomen, struiken, heesters en vaste planten. Een deel hiervan worden vanaf dit jaar afgenomen van “onze eigen kwekerij”.

Deze samenwerking was al een lang gekoesterde wens, maar is nu ook echt tot stand gekomen met behulp van Bureau Inkoop.

Meer informatie:

Op 1 februari 2021 hebben Ger Dekker (Novatec Kwekerij), Dennis Wiersum (Team Groen) en Leo Dop (Team Groen) onder begeleiding van Angelique Arends (Inkoop Team Juridische Zaken) afspraken gemaakt over een samenwerking tussen de gemeente en de kwekerij van Novatec.

Gemeente Westerkwartier beheert een enorm areaal aan bomen, struiken, heesters en vaste planten. Voor de inboet van heesters en vaste planten gaan we graag een langdurige samenwerking aan met elkaar. Wat is inboet? Het vervangen van planten die ziek of dood zijn, zodat na het plegen van inboet er een volwaardig plantsoen met levende en gezonde planten is. We gaan een samenwerking aan om de meest toegepaste heesters en vaste planten af te nemen van ‘onze eigen kwekerij’.

De bereidheid in de samenwerking was al groot, het was alleen nog de vraag hoe we dat in de praktijk tot uitvoering konden brengen. Voor Ger is het belangrijk dat de gemeente van te voren aan kan geven wat ze af gaan nemen in een jaar. Deze afname moet gegarandeerd zijn, zodat Ger niet met zijn voorraden blijft zitten en te maken krijgt met een inkomstenderving.

Door Dennis en Leo is een gegarandeerde afnamelijst voor het najaar 2021 opgesteld met een top 10 heesters en een top 5 vaste plantensoorten. Aan het einde van het jaar gaan we evalueren of deze aantallen voor Novatec haalbaar zijn en of we in 2022 wellicht kunnen groeien in aantal en/of variatie.

Afgesproken is dat, alhoewel we één gemeente zijn, Novatec de afgenomen leveringen aan de gemeente gaat factureren. Novatec heeft nog steeds haar eigen bedrijfsvoering en moet inzichtelijk houden wat haar inkomsten zijn. In de toekomst kan dit wellicht op een andere manier vormgegeven worden, maar daar worden we dan graag over geadviseerd door onze financiële collega’s. Prijzen komen voort uit marktconforme prijzen en worden bij voorhand met elkaar afgesproken.

Voor het moment van levering kunnen er afspraken gemaakt worden met Novatec over levering op locatie. De kracht van de samenwerking zit in de korte lijntjes, in de letterlijk korte afstanden. Planten zijn daardoor gemakkelijk af te halen en indien op tijd aangegeven kan een bestelling op locatie geleverd worden. We spreken eerst af dat de gemeente voor het afhalen of laten bezorgen van een bestelling een week van tevoren contact opneemt. Als in de praktijk blijkt dat er minder dagen benodigd zijn, dan is dat een bijkomend voordeel.