Sietse Woudstra (20) werkte bij de ‘groenploeg’ van de gemeente Marum, nu Westerkwartier. Hij vond het werk best leuk – ‘een beetje saai ‘ –, maar had wel begeleiding nodig. “Ik zat te veel in mijn eigen wereld als ik aan het werk was. Daardoor zag ik niet altijd wat er om me heen gebeurde. Bijvoorbeeld met het verkeer. Dat kon soms gevaarlijk zijn.”

Sietse verhuisde een paar keer naar een andere keet en een andere ploeg. Maar het lukte niet om de begeleiding goed te regelen. “Mijn ouders en ik hadden hierover een gesprek met de voorman en nog een paar mensen. De uitkomst was dat mijn werk bij de gemeente zou stoppen. In plaats daarvan kon ik 4 dagen per week aan de slag bij de Kwekerij van Novatec.”

Alleskunner
Het werk op de Kwekerij vindt Sietse leuker dan bij de gemeente. “Vooral vanwege de variatie in het werk. Ik doe van alles. Schoffelen, bezemen, kruiwagens vullen. Ik zet stekken uit in het stekhok, sta achter de potmachine en deed pas nog een opfriscursus kettingzagen. Vandaag heb ik de grassoorten geknipt en houtsnippers erop gestrooid.  ‘Jij bent een alleskunner!’, zei een collega laatst tegen mij.”

Mooi werk
“Het allerleukste vind ik bosmaaien. Op school in Drachten was er een speciaal stukje bos waar we dat mochten doen. Ik vond het mooi werk. Maar als je wilt bosmaaien, moet je een certificaat hebben en dat heb ik niet. Ik krijg nog een gesprek over hoe ik me verder kan ontwikkelen, dus wie weet gaat dat nog een keer lukken.”