De taakinstructeurs zijn de schakel tussen de (assistent-)werkcoach en de medewerkers op de werkvloer. Zij weten wat de bedoeling is van een bepaalde opdracht. Ze controleren de producten en helpen mensen om de werkzaamheden goed te doen. Ze leggen uit wat de stapjes zijn en doen het voor als het nodig is.

Sommige taakinstructeurs van Novatec volgden een opleiding bij een extern bedrijf. Carola Siegers en Corine Norg doen het via een intern ontwikkeltraject bij de afdelingen Inpak I en II. Ze voeren opdrachten uit en stellen doelen voor hun persoonlijke ontwikkeling. Dat bespreken ze dan met de werkcoach. Het is de eerste keer dat Novatec dit zo doet.

Carola is taakinstructeur voor de mensen die voor Elton werken. “Dat is een duidelijk afgebakende klus. Dat vind ik fijn.” De opdracht van Corine is veel algemener. “Ik heb zo’n dertig, veertig medewerkers onder mijn hoede. De klussen zijn steeds anders. Dat maakt het wel lastiger. Maar ik ben gek op uitdagingen, dus ik ga ervoor.”

Begrip
Het ontwikkeltraject begon in december en zou tot eind februari duren. Dat gaat wat langer duren. Corine: “De werkcoaches hebben het vaak razend druk of zijn zelf net begonnen met hun baan. Ook is er veel ziekte. Daardoor schiet de begeleiding er wel eens bij in. Dat is soms frustrerend, maar we hebben er wel begrip voor.”

Carola: “Het is ook de eerste keer dat Novatec dit traject intern uitvoert. We moeten nog even met elkaar ontdekken hoe we dit het beste kunnen doen. We weten bijvoorbeeld niet altijd wat er nou van ons verwacht wordt. De communicatie daarover kan wel wat beter. Maar daar leren we ook weer van met z’n allen.”

Prettig werken
Het werk als taakinstructeur bevalt Corina en Carola goed. “Het past bij me, het is een mooie uitdaging”, zegt Corine. Carola: “Ik vind het leuk om te bedenken wie geschikt is voor welke werkzaamheden. Wat kunnen we doen, zodat jij prettig kunt werken?” Corine knikt. “Ik kijk ook wie naast wie zit. Als iemand nieuw is, is het fijn als hij of zij naast een meer ervaren collega zit.”

Carola en Corine ontvingen inmiddels een certificaat als bewijs dat ze de interne opleiding tot taakinstructeur gevolgd hebben. Maar het leverde nog meer op. Carola: “Ik heb laten zien dat ik doorzettingsvermogen heb. En ik ontdekte dat ik meer kan dan ik dacht.” Corine: “In mijn vorige bedrijf werd ik heel klein gehouden. ‘Dat kun jij niet’, werd er dan gezegd. Nu heb ik laten zien dat ik het wel kan. Ik word gezien en serieus genomen.”