Bij Novatec ben je aan het werk en werk je aan je ontwikkeling. Dat doe je zelf, maar niet alleen. Samen met je trajectbegeleider ga je op zoek naar een werkplek die bij jou past. Binnen of buiten Novatec. Eenmaal op de werkvloer staat de jobcoach naast je. Anneke de Moraaz en Robert Walker vertellen er meer over.

Anneke werkt sinds 1 februari als trajectbegeleider bij de gemeente Westerkwartier. Ze helpt medewerkers om van een werkplek binnen Novatec naar een passende plek buiten Novatec te gaan.

“Daarvoor is het belangrijk dat ik de medewerker leer kennen. Wie ben je, wat kun je en wat wil je? Wat past bij jou? Als het nodig is, doen we een beroepskeuzetest. Ook kijken we naar opleidingen en trainingen. Als trajectbegeleiders helpen we je ook bij het solliciteren. Waar moet je op letten? Hoe maak je een CV? Hoe presenteer je jezelf?”

Proefplaatsing
Als de kandidaat eraan toe is, overlegt Anneke met haar collega Willy Boonstra over een passende baan. “Willy is altijd op zoek is naar geschikte werkplekken buiten Novatec. Als we die gevonden hebben, vragen we wat de medewerker ervan vindt. Is dat positief, dan volgt een kennismaking en een proefplaatsing.”

Op het moment dat iemand aan het werk gaat, staat jobcoach Robert ernaast. Hij wil graag voor de proefplaatsing kennis maken met de kandidaat. “Dan weten ze wie ik ben. Op de werkplek zie je veel nieuwe gezichten. Ik vind het belangrijk dat mijn gezicht dan al vertrouwd is.”

Robert is het aanspreekpunt voor de medewerker en ook voor het bedrijf. “Ik houd goed in de gaten hoe het gaat. Soms is het op sociaal gebied wat moeilijk. Dan praten we daarover. En soms heeft iemand bepaalde werkzaamheden niet goed begrepen. Dan werk ik mee op de werkvloer en komt het vaak snel goed.”

Terug naar Novatec

Het kan zijn dat medewerker en werkplek niet goed bij elkaar passen. Dan is er niets aan hand. “Je kunt altijd terug naar een werkplek bij Novatec.” Als dat gebeurt, dan komt Anneke weer in beeld. “Samen met Robert, Willy en de medewerker gaan we praten. Waar gaat het niet goed en wat kunnen we eraan doen? Soms helpt een training of opleiding. Soms is een gesprek met de leidinggevende al genoeg.”

“Bij alles wat we doen kijken we naar de medewerker. Waar ligt zijn of haar kracht?”, zeggen Robert en Anneke. “Het is mooi om te zien dat mensen vaak veel meer kunnen dan ze zelf denken.”