Nieuwbouw Leeksterveld

Bouwgroep Dijkstra Draisma gaat een nieuw gebouw voor gemeente Westerkwartier en het sociaal ontwikkelbedrijf Novatec bouwen. Het nieuwe gebouw komt op het Leeksterveld aan de Traan in Leek. Het wordt niet alleen een mooi, maar ook een slim ingericht gebouw. Gemeente Westerkwartier is blij met de in april 2023 gestarte Europese opdracht.

Fijne werkplek

De nieuwbouw zal midden 2025 klaar zijn. Dan sluit het gebouw aan de Feithsweg 4 van Novatec in Tolbert. Ook sluit de gemeentewerf bij gemeentehuis Leek. Team Buitendienst van gemeente Westerkwartier gaat ook in het nieuwe gebouw werken. Het gebouw heeft meer ruimte en wordt gebouwd volgens de nieuwste eisen. De nieuwe werkplek is goed voor de samenwerking tussen Novatec en de gemeente. 

Wethouder Bert Nederveen: “Ik ben bijzonder tevreden over het mooie ontwerp van het gebouw. Het gaat een fijne en goed bereikbare werkplek worden. Een ruim en licht gebouw met veel groen.”

Groen ontwerp

Het mooie en slimme ontwerp van de nieuwbouw is gemaakt door de architect TWA uit Burdaard. Het hoofdgebouw is duurzaam en op het terrein komen veel planten of gras. Het bouwbedrijf gebruikt natuurlijke- en opnieuw gebruikte materialen voor de nieuwbouw. Dijkstra Draisma en Novatec kijken of medewerkers van Novatec kunnen meewerken in het maken van deze materialen. De nieuwbouw grond is ruim 10.000 vierkante meter groot. De grond ligt aan de Traan op de hoek met de Lage Traan. Er zal een hoofdgebouw, bijgebouwen en materiaalopslag komen.

Start bouw najaar 2024

Het ontwerp van het gebouw en van het terrein wordt nog afgemaakt. De gemeente verwacht dat de bouw start na de zomer van 2024. Medewerkers beginnen in de zomer van 2025 in het nieuwe gebouw te werken. 

Kosten

Ontwerp en bouw van de gebouwen, stallingen en het terrein kost ruim € 14,8 miljoen euro (zonder BTW). Dit is een vaste prijs tot het einde van het werk. 

Gebouwen van gemeente Westerkwartier

Gemeente Westerkwartier gaat van vijftien gebouwen terug naar acht gebouwen. Dit besloot de gemeenteraad in 2022. We hebben minder gebouwen nodig. Daarnaast is een aantal gebouwen oud en in slechte staat. Gemeentehuis Leek werd in oktober 2023 al verkocht. Daar komt een nieuwe duurzame woonwijk. Dit heet plan Klein Nienoord.