Nieuwe coördinator Arbeidsontwikkeling

Berdien de Boer werkte 17 jaar als personeelsadviseur. Nu heeft ze een andere functie: coördinator Arbeidsontwikkeling.

“Alles wat je doet om aan het werk te gaan én te blijven en door te groeien, heet arbeidsontwikkeling. Denk aan werkervaring opdoen, een nieuwe taak leren of een training volgen, maar ook aan meer uren werken. Allemaal zaken waardoor je groeit in je ontwikkeling of waardoor je langer gezond en met plezier kunt werken.

Arbeidsontwikkeling is natuurlijk niet nieuw, maar we zien dat de focus soms wat meer kwam te liggen op de productie. Dat past niet zo goed bij een sociaal ontwikkelbedrijf. Natuurlijk is productie belangrijk, want door middel van werken kun je dingen leren. Werk gebruiken we dus om te ontwikkelen.”

Praktijkleren
Ontwikkeling kan van alles zijn. “Bij plezier in je werk hoort dat je je goed voelt. Soms helpt iets kleins. Zoals het werk aanpassen door de handelingen te splitsen. Als een medewerker daardoor fijner kan werken, is dat ook ontwikkeling. Maar het kan ook gaan om een training weerbaarheid of het halen van een diploma,  certificaat of verklaring. Volgend jaar gaan we kijken of medewerkers met het uitvoeren van werkopdrachten een (deel van) een mbo-opleiding kunnen halen. Ze halen dan een verklaring door middel van praktijkleren.”

Steeds meer doelgroepen
“Er komen steeds meer verschillende mensen bij Novatec werken. De doelgroep wordt groter. Soms zijn mensen maar kort bij ons aan de slag. Soms langer, bijvoorbeeld om ervaring en werkritme op te doen. Zo proberen we voor iedereen een passende werkplek te bieden. Een voorbeeld hiervan zijn de statushouders die hier werkervaring opdoen om daarna bij een ander bedrijf te gaan werken. Ook dat is ontwikkeling!”

“Ontwikkelen is leuk!”, zegt Berdien tot slot. “Voor mij is deze functie ook weer een ontwikkeling. Ik help in mijn functie de werk- en jobcoaches om na te denken over hun afdeling en de mogelijkheden om medewerkers waar zij verantwoordelijk voor zijn te ontwikkelen.

Foto: Berdien de Boer achter haar laptop