Wietze Kuiper (58) en Bouke van der Veen (30) werken op de afdeling Inpak.

Bouke is nu vijf jaar bij Novatec aan de slag. “Hiervoor werkte ik op een autosloperij. Dat was leuk, maar lichamelijk te zwaar voor me. Toen heb ik een tijdje thuis gezeten. Dat was best eenzaam, na een tijdje kwamen de muren op me af. Bij de werkcoach van het UWV gaf ik aan dat ik graag wat wilde doen. Zo kwam ik bij Novatec terecht. Dat past beter bij me dan een regulier bedrijf. Als er te veel druk op ligt, klap ik dicht. Hier houden ze daar rekening mee. Ik ben hier best tevreden.”

Bouke werkt bij Inpak, maar is tussen- door ook chauffeur. “Ik rijd medewerkers van en naar huis met ons busje. Daarnaast val ik in bij de Kwekerij als dat nodig is. Ik heb geen groene vingers hoor, maar de afwisseling vind ik leuk. Ik houd er niet van om elke dag het- zelfde te doen.”

Rustig werken

Boukes collega Wietze begon maar liefst 25 jaar geleden bij Novatec. “Ik heb op alle afdelingen gewerkt, Hout, Metaal, Spuiterij en ook nog een tijdje in de plantsoenen. Dat laatste ging niet meer vanwege mijn rug. Nu werk ik bij Inpak en dat bevalt prima. Als ik word opgejaagd of snel moet werken, dan gaat het niet. Hier kan ik dat aangeven. Rustig werken, dat wil ik wel.”

Ook Wietze zat al eens een tijd zonder werk thuis. “Ik verveelde me enorm. Ik ging wel voetballen, fietsen, een eindje lopen en zocht af en toe iemand op, maar het viel niet mee. Zonder Nova- tec zou ik weer thuis  zitten.  Ik  denk dat ik het dan moeilijk krijg. Werk is mooi. Dan heb je wat te doen, iets wat je bezig houdt. En je hebt een inkomen, dat is natuurlijk ook belangrijk.”

Vriendengroep

Bouke: “Het werk en de trainingen bij Novatec hebben me ook meer zelfver- trouwen gegeven. Ik stapte nooit op mensen af om een praatje te maken, dat doe ik nu wel. Toen ik thuis zat, voelde ik me opgesloten. Voor mij betekent Novatec ook vrijheid, onder de mensen zijn. Hier heb ik een vriendengroep opgebouwd. Als ik mijn verjaardag vier, dan zijn ze er allemaal.”