Praktijkleren bij Novatec en VCN
Zit je niet graag in de schoolbanken of met je neus in de boeken? Dan is praktijkleren misschien iets voor jou. Je leert nieuwe dingen in de praktijk van je eigen, dagelijkse werk. Angelique Tuinstra en René Sikkens volgende het traject vanuit hun werkplek bij Novatec. Berend Alkema deed het bij VCN Mass turning in Leek.
In totaal deden 5 mensen mee aan Praktijkleren bij Novatec. In juni is het traject afgelopen. Iedereen heeft het gehaald. Alle deelnemers krijgen een officieel bewijs van deelname van het Alfa-college, compleet met handtekening erop. “We zijn super trots op de hele groep. Ze hebben echt wat bereikt!”, aldus jobcoach Jan de Jong.
René hoefde niet lang na te denken toen jobcoach Jan de Jong hem vroeg of hij mee wilde doen met praktijkleren. “Ik houd wel van een uitdaging, dus ik zei direct ja!” Angelique moest wel even nadenken. “Ik was bang dat ik daarna buiten Novatec aan het werk zou moeten. Maar dat hoeft gelukkig niet als je dat niet wilt.”
Opdrachten op je werkplek
Praktijkleren is een traject van het Alfa-college en duurt 4 tot 6 maanden. Iedereen volgt hetzelfde programma, maar wel met een eigen begeleider en eigen leerdoelen. De opdrachten die daarbij horen, voer je uit op je eigen werkplek. Iedere deelnemer heeft om de 4 à 5 weken een gesprek met Jan of Ruben. Dan bespreken ze samen hoe het gaat.
René: “Ik zie alles wat er om me heen gebeurt en dan dwaal ik nog wel eens af. Dus mijn leerdoel is: houd de focus op het werk, blijf zoveel mogelijk in je bubbel!” Angelique: “Ik vind het lastig om mensen aan te spreken en om hulp te vragen. Bijvoorbeeld als ik er niet uit kom met het werk. Daar ging ik mee aan de slag.”
Jan: “Bij de eerste opdracht van René ging het om goed luisteren. De assistent-werkcoach gaf uitleg over wat er moest gebeuren. Daarna vroeg ik René om het eens voor te doen. Lukte dat niet, dan keken we hoe dat kwam. Had René niet goed opgelet? Of hadden wij het niet goed uitgelegd? Daar leren we allemaal van.”
Hulp vragen
Angelique kreeg als opdracht om een bepaalde klus in een bepaalde tijd netjes af te maken. Als dat niet lukte, moest ze om hulp vragen. Jan: “Angelique kan heel stil zijn en moet soms meer voor zichzelf opkomen. En om hulp vragen vindt ze moeilijk. Maar daarin is ze enorm vooruit gegaan.” Angelique: “Ja, ik heb nu veel meer zelfvertrouwen. Vorige week had ik een afspraak met Jan en Ruben, maar ze waren er niet. Toen heb ik ze zelf opgezocht en gezegd: hadden we niet een afspraak? Dat had ik een half jaar geleden absoluut niet gedaan!”
Praktijkleren bij VCN
Dit voorjaar haalde Berend Alkema zijn diploma Praktijkleren. Hij volgde het hele traject op de werkvloer van VCN Mass turning in Leek, waar hij 5 dagen in de week aan de slag is. Zijn begeleider Richard Jellema nam het examen af.
VCN bewerkt en maakt onderdelen van staal, roestvast staal, aluminium, koper en messing. Berend Alkema is één van de mensen die hier via Novatec aan het werk is. Berend werkt op de afdeling Logistiek. Hij zorgt dat de onderdelen van de machines op tijd schoon zijn en klaar liggen voor de volgende klus. Of hij staat bij de rolbanden waar de verschillende onderdelen vanaf de machines in dozen naar het magazijn rollen. Orderpicken in het magazijn hoort er ook bij. Kortom, heel afwisselend en behoorlijk zelfstandig werk.
Leuk om te zien
Vorig jaar september begon Berend aan zijn traject Praktijkleren. Zijn leidinggevende en ook begeleider Richard Jellema zag het wel zitten. “Berend wil graag wat leren. De afgelopen jaren is hij echt gegroeid in zijn werk, dat is leuk om te zien. Het traject Praktijkleren is van het Alfa-college, maar je kunt het helemaal op maat maken. Ik heb de modules gekozen die bij Berend passen. Daar gingen we mee aan de slag.”
Tijdens het traject werkte Berend aan verschillende opdrachten. “Hij wist van tevoren niet wat de opdracht zou zijn”, zegt Richard. “Hij deed gewoon zijn werk en dan lette ik op bepaalde onderdelen. Na een tijdje gingen we daarover in gesprek. Met de feedback die Berend kreeg, ging hij dan weer aan de slag. Dat werkte prima. We zagen hem opbloeien!”
Oplossing
Een voorbeeld is het opslaan van goederen. “Het is belangrijk dat alles op z’n plek ligt in het magazijn, anders vind je het niet weer terug. Berend vergat soms waar hij het had neergelegd. We hebben toen samen een oplossing bedacht. Nu heeft Berend altijd pen en papier bij zich. Hij schrijft altijd op waar hij een product in het magazijn heeft neergelegd. Zo komt het altijd goed. Heel simpel eigenlijk!”
Berend geeft nog een voorbeeld. “Communicatie was ook een belangrijk onderdeel van het traject. Ik was nogal onzeker en durfde niet zo goed om hulp te vragen. Dan ging ik soms maar door, terwijl ik eigenlijk niet zo goed wist wat de bedoeling was. Nu vraag ik hoe het moet. Dat is veel beter!” In maart haalde Berend zijn certificaat. Daar is hij trots op. “Ik vind het leuk om wat te leren en mezelf te ontwikkelen. Dat je daar dan ook een certificaat voor krijgt is mooi!”