Praktijkleren: leren terwijl je werkt

Bij Praktijkleren leer je in de praktijk van je dagelijkse werk. Zonder theorielessen. Vijf medewerkers van de Kwekerij van Novatec wilden meer leren over de planten waar ze mee werken. Welke namen hebben ze, waar staan ze, wat hebben ze nodig? Ze volgden een traject Praktijkleren en haalden allemaal hun diploma.

Bij Praktijkleren op de Kwekerij werkt Novatec samen met het Terra College. Een traject duurt meestal vier tot zes maanden. “We krijgen modules van het Terra College”, vertelt jobcoach Jan de Jong. “Dat zijn meer algemene onderwerpen. Hoe ga je met het materiaal om? Luister je goed naar de uitleg? Kun je laten zien dat je de opdracht begrepen hebt? De werkcoach maakt dan opdrachten op maat voor de deelnemers van Novatec.”

Dagelijkse werk
Praktijkleren gaat de hele week door. Elke deelnemer heeft eigen opdrachten die passen bij wat hij of zij doet op de Kwekerij. De een is bezig met stekken, de ander met het vervoer van planten of met het uitzetten van planten op de velden. Weer een ander zorgt voor water en voeding. Jan: “Vanuit die eigen taken bedenken we opdrachten die passen bij het dagelijkse werk. Neem als voorbeeld stekjes knippen. Iemand doet voor hoe dat moet. Daarna doet de deelnemer het zelf. Zo kun je laten zien dat je het snapt of dat je nog extra uitleg nodig hebt.”

Evaluatie
“We kijken regelmatig hoe het gaat en dat zetten we ook op papier. Wat ging goed, wat kan beter? Daar gaan we dan mee aan de slag. Bij de volgende evaluatie kijken we of het gelukt is. Als het lastig is, help ik als jobcoach mee. Als iemand moeite heeft om een stek te plaatsen, ga ik ernaast staan. Vooral om mee te kijken, want ik weet zelf ook niet altijd hoe het gaat, zeker niet op de Kwekerij. Hoe doet iemand het, wat is de beste manier?”

Geslaagd!
Aan het eind van het traject kreeg iedereen een eindgesprek. “Een leraar van het Terra Collega keek samen met ons naar alles wat we opgeschreven hebben. Daar voerden we dan het gesprek over. Dat ging echt prima, iedereen was geslaagd en kreeg een praktijkverklaring. De meeste deelnemers waren best zenuwachtig en heel blij dat het achter de rug was. Sommige mensen waren heel verbaasd dat ze complimenten kregen. Dan zei ik: zie je wel dat het goed ging? Je kunt meer dan je denkt.”

Op de foto staan Ruben Zeef, Sietze van Veen, Jan de Jong (jobcoach), Pascal Heslinga en Ithar Siegers. Edwin van Dijk kreeg ook een praktijkverklaring, maar kon niet bij de uitreiking zijn.

Op de foto van links naar rechts: Ruben Zeef, Sietze van Veen, Jan de Jong (jobcoach), Pascal Heslinga en Ithar Siegers. Edwin van Dijk kreeg ook een praktijkverklaring, maar kon niet bij de uitreiking zijn.