Jeffrey van der Velde (25) werkt sinds september bij de buitendienst van de gemeente Westerkwartier. Ook volgt hij de startopleiding Groen bij Terra College.

“Ik werk vanaf mijn 18e en heb van alles gedaan. Maar ik kan niet zeggen dat er iets bij was wat ik echt leuk vond. Nadat ik een tijd thuis zat, moest ik weer aan het werk. De gemeente leek me wel wat. Na een gesprek met Martin Appeldooren kon ik aan de slag bij de buitendienst van de gemeente. Nu ben ik gedetacheerd vanuit Novatec en werk ik bij de gemeente.

Ik heb hier uiteindelijk een gezellig groepje gevonden. Dat is belangrijk, want je zit de hele dag op elkaars lip. Normaal gesproken werken we in de wijk achter Novatec. We maken de perkjes weer mooi en zetten er planten in. Deze tijd van het jaar snoeien en zagen we takken van de bomen. Voor kettingzagen ga ik nog een certificaat halen. Dat zit bij de opleiding in, net als bosmaaien. Naast het gewone werk zijn we ook een soort vliegende keep voor spoedklussen.

Sinds september doe ik de opleiding Assistent Hovenier bij het TerraStart. Ik ga een dag in de week naar school.  We leren over de soorten gereedschap. Waar gebruik je het voor en hoe gebruik je het? En over planten: wat is onkruid en wat niet? ’s Ochtends zitten we binnen voor de theorie. ’s Middags gaan we naar buiten.

Foto: leraar Johan Pakes en Jeffrey van der Velde