Werkstage bij Novatec
Wie asiel aanvraagt en in Nederland mag blijven, heet een statushouder. Statushouders volgen verplicht een inburgeringscursus. Wie nog niet of nauwelijks Nederlands spreekt, doet daarnaast een verplichte werkstage van 800 uur. Zo doen mensen mee in de maatschappij en leren ze (hopelijk) Nederlands in de praktijk. Zo’n 35 statushouders doen hun werkstage op verschillende afdelingen bij Novatec.
Rachel van den Bor is één van de trajectbegeleiders van de gemeente Westerkwartier. Zij begeleidt de statushouders vanaf het begin van de inburgering tot het eind na drie jaar. “Dit jaar zetten we ook taalvrijwilligers in om deelnemers te helpen bij het leren van de Nederlandse taal.”
Karim Hasanato ondersteunt de deelnemers op de werkvloer bij Novatec bij een eventueel volgende stap. “Het helpt enorm dat ik Arabisch spreek!” Rachel: “Deelnemers voelen zich vertrouwd met Karim. Daardoor heeft hij een goed beeld van wat mensen nodig hebben.”
Huisregels
Bij de werkstage maken deelnemers kennis met werken in Nederland. Het gaat om het leren van de taal, maar ook om werknemersvaardigheden zoals we die in Nederland hebben. Duidelijkheid is erg belangrijk”, zegt Karim. “Mensen moeten weten wat er van hen verwacht wordt als ze bij Novatec gaan werken. Meld op tijd dat je ziek bent, houd je aan afspraken, kijk niet op je telefoon tijdens het werk, toon respect voor elkaar. Eigenlijk de algemene huisregels die voor iedereen gelden.”
Goede start
Vanuit de werkstage kunnen mensen doorstromen naar een andere stage of een baan. Ook kunnen ze een opleiding volgen of zich op een andere manier ontwikkelen. “Het uiteindelijk doel is dat mensen zichzelf kunnen redden in Nederland. De werkstage bij Novatec is daarvoor een goede start.”
Rachel en Karim doen altijd samen het eerste gesprek met de deelnemer. Ook daarna overleggen ze regelmatig met elkaar. Hoe gaat het? Is iemand toe aan een volgende stap? Karim: “Een groep deelnemers ging vorig jaar naar het StartFest Westerkwartier. Daar kon je een muurtje stucen. Zo kwamen twee jongens op het idee om een opleiding in de bouw te volgen. Nu doen ze een opleiding bij GAP Academy.”
Gepuzzel
De werkstage bij Novatec is meestal tussen de 12 en 16 uur per week. Deelnemers komen soms van ver. “Soms zijn ze wel anderhalf uur kwijt aan reistijd”, zegt Rachel. “Daarnaast volgen ze ook nog een inburgeringscursus. Heb je dan ook nog een gezin en een partner die ook een inburgeringscursus volgt, dan is het een heel gepuzzel. Daar houden we zoveel mogelijk rekening mee.”
MAP-cursus
Naast de werkstage en de inburgeringscursus volgen statushouders ook de MAP-cursus. MAP staat voor Module Arbeidsmarkt Participatie. Tijdens de cursus leer je meer over werk zoeken in Nederland en wat daarbij komt kijken. Rachel: “Veel mensen kunnen niet zo goed Nederlands. Als ik iets vertel, begrijpt niet iedereen het. Als Karim het dan nog een keer in het Arabisch zegt, dan hebben ze alleen maar vragen.”
De deelnemers hebben allemaal ongeveer hetzelfde taalniveau Nederlands. “En een ander voordeel van de MAP-cursus: doordat mensen samen in de groep zitten, praten ze met elkaar en komen ze op ideeën. Dat is leuk om te zien.”
